EFISIENSI PENGGUNAAN FAKTOR PRODUKSI PADA USAHATANI CABAI RAWIT DI KECAMATAN SAKRA KABUPATEN LOMBOK TIMUR
Abstract
The research aims to: (1) Analyze production factors that influence the production of cayenne pepper farming in Sakra District, East Lombok Regency; (2) Analyzing the efficiency of using production factors in cayenne pepper farming in Sakra District, East Lombok Regency. The method used is a descriptive method, while data collection was carried out using survey techniques on a sample of 30 respondents. Data were analyzed descriptively quantitatively, using the Cobb-Douglas model regression function. The results of the research show that: (1) Production factors that have a positive influence on the production of cayenne pepper farming in Sakra District, East Lombok Regency include land area, seeds, urea fertilizer, NPK, and pesticides, meanwhile. Production factors that were declared to have no effect included the variables SP-36 fertilizer and labor; (2) The use of production factors (input) for cayenne pepper in Sakra District, East Lombok Regency, in the form of land area, Urea, NPK, SP-36, and pesticides is not yet efficient (its use is still insufficient), while the use of production factors in the form of seeds and labor is not efficient (excessive).
Full Text:
PDFReferences
Anandra, A.R. (2010). Analisis Efisiensi Penggunaan Faktor-faktor Produksi Pada Usaha Ternak Ayam Ras Pedaging di Kabupaten Magelang. Sarjana Ilmu Ekonomi dan Studi Pembangunan FE UNDIP, Skripsi
Andayani, S. A. (2018). Faktor-faktor yang mempengaruhi produksi cabai merah. Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 1(3), 261-268.
Badan Pusat Statistik. (2022). Statistik Produksi Hortikultura Provinsi Nusa Tenggara Barat Tahun 2020. BPS NTB. Mataram:
Badan Pusat Statistik. (2023). Kecamatan Sakra Dalam Angka 2023. BPS NTB. Mataram
Badan Pusat Statistik. (2023). Lombok Timut Dalam Angka 2023. BPS NTB. Mataram
Badan Pusat Statistik. (2023). Nusa Tenggara Barat Dalam Angka 2023. BPS NTB. Mataram
Daniel, S., Tarigan., K., dan Sebayang, T. (2022). Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi Usahatani Cabai Merah (Capsicum Annum L.) (Studi Kasus : Desa Sukanalu, Kecamatan Barusjahe, Kabupaten Karo). Fakultas Pertanian Univ. Sumatera Utara. Medan.
Dewi, D. K., Khodijah, S. S., & Zanthy, L. S., (2018). Analisis kesulitan matematik siswa smp pada materi statistika. Jurnal Cendekia: Jurnal Pendidikan Matematika, 4(1), 1–7. https://www.j-cup.org/index.php/cendekia/article/view/148
Eliyatiningsih dan Mayasari, F. (2019). Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi pada Usahatani Cabai Merah di Kecamatan Wuluhan Kabupaten Jember. Agrica (Jurnal Agribisnis Sumatera Utara) Vol.12 No.1/April 2019 ISSN 1979-8164 (Print) Available online http://ojs.uma.ac.id/index.php/agrica ISSN 2541-593X (Online) 10.31289/agrica.v12i1.2192.g1898 7 F
FR, A. F. U., Septiadi, D., & Nursan, M. (2022). Income and Efficiency Analysis of Maize Farming in Pringgabaya District East Lombok Regency. Jurnal Biologi Tropis, 22(1), 365-373.
Harahap, F. (2013). Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi Usahatani Cabai di Kecamatan Sumowono Kabupaten Semarang. Economics Development Analysis Journal [P-Issn 2252-6560 | E-Issn 2502-2725]. Edaj 2 (4) .
Kementan, (2022). Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian. Kementerian pertanian RI. Jakart.
Nauly, D. (2016). Fluktuasi dan Disparitas Harga Cabai di Indonesia. Jurnal Agrosains dan Teknologi, Vol. 1 No. 1.58.
Nicholson, W. (2007). Microeconomic Theory : Basic Principles and Extensions (Ninth Edition). New York : The Dreyden Press..
Panggabean, H. P., Darus, H. M. B., & Sebayang, T. (2016). Analisis Efisiensi Penggunaan Input Produksi Pada Usahatani Cabai Merah. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Sumatera Utara.
Pemprov NTB. (2022). Satu Data NTB: Data Produksi Cabai Rawit Provinsi Nusa Tenggara Barat. Sumber: data.ntbprov.go.id
Saputra, I. M. A. D., & Wenagama, I. W. (2019). Analisis Efisiensi Faktor Produksi Usahatani Cabai Merah di Desa Buahan Kecamatan Payangan Kabupaten Giayar. Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana, 8(1), 31-60.
Sari, I., Yanti, N. D., & Hidayat, T. (2020). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Usahatani Cabai Rawit (Capsicum Fretescens L.) di Kabupaten Tabalong. Frontier Agribisnis, 3(4).
Sarina, S., Silamat, E., & Puspitasari, D. (2017). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi produksi cabai merah di Desa Kampung Melayu Kecamatan Bermani Ulu Kabupaten Rejang Lebong. Jurnal Agroqua: Media Informasi Agronomi dan Budidaya Perairan, 13(2), 57-67.
Septiadi, D., & FR, A. F. U. (2023). A Production Analysis Of The Environmentally Friendly Rice Crop In Support Of Sustainable Agriculture. Journal of Agri Socio Economics and Business, 5(01), 55-66.
Septiadi, D., Sari, N.M.W., dan Zainuddin, A. (2022). Analisis Permintaan Konsumsi Cabai Rawit pada Rumah Tangga di Kota Mataram. Agrimor 5 (2) 36-39.
Septiadi, D., Suparyana, P. K., & FR, A. F. U. (2020). Analisis pendapatan dan pengaruh penggunaan input produksi pada usahatani kedelai di kabupaten lombok tengah. JIA (Jurnal Ilmiah Agribisnis): Jurnal Agribisnis Dan Ilmu Sosial Ekonomi Pertanian, 5(4), 141-149.
Soekartawi. (2002). Agribisnis Teori dan Aplikasinya. Jakarta : Cetakan ke 6, PT. Raja Grafindo Persada.
Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D (Cetakan ke-22). Bandung: CV Alfabeta.
Yusuf, M., Nursan, M., & FR, A.F.U., dan Rahayu, M. (2023). Efieinsi Penggunaan Input pada Usahatani Bawang Merah di Kecamatan Sape Kabupaten Bima. Laporan Penelitian, Universitas Mataram. Mataram.
DOI: https://doi.org/10.35194/agri.v6i1.4225
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
AGRITA (AGri) INDEXED BY :
Fakultas Sains Terapan Universitas Suryakancana, Jl. Pasir Gede Raya-Cianjur, 43216, Email: agrita@unsur.ac.id
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.